2011. június 6.

Milyen az egészséges cipő?

     Cipőmániásként előszeretettel mustráljuk a legújabb kollekciókat, ácsingózunk az elképzelhetetlenül magas sarkakra. De belegondoltunk már, hogy a divat árthat az egészségünknek? Ez az, amiről nem sok szó esik divatblogokon. De gondolj csak bele, naponta átlag 8-10 ezer lépést teszel meg, s minden egyes lépésnél a testsúlyod egy-másfélszerese nehezedik a lábfejedre, melyet 26 csont, 33 ízület, 107 ízületi szalag, 19 izom valamint ín alkot. Nem mindegy tehát, hogy mibe bújtatod ezt a precíziós szerkezetet, főleg, ha az egészségtelen cipők viselése következtében megváltozhat a járásmód, a láb- és testtartás, ami kellemetlen térd-, csípő- és hátfájáshoz, netán lábdeformitáshoz vezethet. Nemrég Sarah Jessica Parker az Elle magazinnak panaszolta el, hogy a napi 18-20 órás forgatások miatt hordott magassarkú cipők teljesen tönkretették az ízületeit a Szex és New York hat éve alatt. Hol van hát az igazság? Mai bejegyzésemben megkísérlem feltárni, hogy melyek a legegészségesebbnek tartott cipőmodellek – már ha létezik ilyen egyáltalán. Vigyázat, magas sarkak rajongóinak talán szívbemarkoló lesz, de az is kiderül, a legkényelmesebbnek tartott cipők is károsak lehetnek az egészségünkre... klikkelj a Tovább gombra, és minden kiderül!

Tűsarkú cipők

Az első számú mumus a tűsarkú cipő, bármennyire is szeretjük. Tűsarkakon járva a test kissé előredől, súlypontunk eltolódik. Vagyis nem a sarokra vagy a láb középső részére esik a testsúly kétharmada, ahogy normális esetben, hanem a láb elülső részére, a harántboltozatra, ami viszont nem képes ekkora terhelést elviselni. Ezért az itt lévő szalagok, izmok meggyengülnek, megnyúlnak, a láb kisízületei a talajhoz nyomódnak, a láb harántíves szerkezete tönkremegy. A harántsüllyedésről már az általános iskolás biológiaatlaszban is volt egy röntgenkép, ha megfeledkeztél volna róla:


Platform cipők

Mivel a szélesebb sarok vagy egybetalp téves biztonságérzetet ad, hajlamosabbak vagyunk tovább viselni őket – tovább rontva a helyzeten. Sajnos a platformtalpak és sarkak esetében ugyanazt lehet elmondani, mint a tűsarkú cipőknél: tartásunk megváltozik, a far kitolódik, még a belső szerveink sem maradnak helyükön. A térd terhelése növekszik, ami növeli a kopás, az artrózis kockázatát. Az Achilles-ín ilyenkor megrövidül, s ez sarokfájdalmakhoz vezethet. Ráadásul az instabil magasságban lábunk kissé befelé fordul, ez növeli a bokaficam veszélyét.
Lapos talpú cipők

A másik végletet a balerinacipők jelentik, amelyek ugyan kényelmesek, de az ortopédus szakemberek szerint csaknem olyan károsak, mint tűsarkú társaik. Az ilyen cipőben az Achilles-ín feszül túl, a talp nem kapja meg a szükséges ingert az egészséges járáshoz. Ha egy lapos cipőnek egyúttal túl vékony a talpa, akkor a sarokgumó túlterhelődik és fájdalmassá válik, ráadásul a járás okozta ütődések közvetlenül érik a talpat, a gerincet. Lúdtalpasok számára is okozhat problémát a túl lapos cipő, hiszen kialakíthatja az úgynevezett sarok-sarkantyú betegséget, amely egy nagyon fájdalmas elváltozás a sarok talpi részén. A puha, alacsony felsőrészű cipők általában nem támasztanak jól, és itt is megváltozik a testtartás: előredől a medence, ami derék- és hátfájást okozhat. A sportcipők, az edzőcipők sem jelentenek jó megoldást, mivel a különböző sportcipőket az adott sport mozgáskultúrájának megfelelően fejlesztették ki. Így általános használatra nem alkalmasak, mert ami edzés közben védi az izmokat a túlterheléstől, az normál körülmények között gátolja a megfelelő izommunkát.Szűk orrú cipők

A szűk, elvékonyodó orrú a cipő is kerülendő: aki ilyenbe préseli a lábujjait, az előbb-utóbb bütykösödést vagy kalapácsujj, benőtt körmök kialakulását észlelheti. (Erős idegzetűek ide kattintva szembesülhetnek azzal, milyen is egy eltorzult lábfej.) Nem véletlen, hogy bütyökműtétet szinte kizárólag nőkön végeznek. A természetes formájú láb elöl az ujjaknál kétszer olyan széles, mint a saroknál. Nézzünk csak szét a cipősszekrényünkben, hány olyan cipőt találunk, amely ezt az elvet követi? Rudolf Broby-Johansen Az öltözködés története című könyvében találtam az alábbi zseniális illusztrációt, amely a cipőgyártók által elképzelt lábformát mutatja be:

Az öltözködés története - illusztráció
Fűzős cipők

Na a fűzős cipőkkel már csak nem lehet probléma! – gondolhatjuk naivan, de a helyzet nem ilyen rózsás. Fűzős cipőt azért hordunk, hogy a bokát tartsa – de ilyenkor azt lefelé is nyomja. Ha már kialakul a bokasüllyedés, azt betéttel korrigáljuk – és a talp izmai még inkább elernyednek, továbbsatnyulnak. A merev rüszt- illetve sarokrész pedig folyamatos irritációt jelenthet, ettől bőrkeményedés, huzamosabb idő alatt pedig akár csontkinövés is kialakulhat.

Az egészséges cipő…? 

Ha eddig eljutottál az olvasásban bizonyára érdekel, milyen lehet az egészséges cipő. Azt leszögezhetem, hogy ritka. Kutatómunkám után átnéztem a cipősszekrényem, és összesen három párra mondhatom nyugodt szívvel, hogy egészséges fazonú… De lássuk, milyen fazonok ezek:
Trottőr sarkak

A legtöbb szakértő szerint az ideális sarokmagasság hölgyek számára az úgynevezett trottőr fazon (egyesek „néptáncoscipőként” ismerik), ezek sarka legfeljebb 3-4 centiméter (férfiak számára az 1-2 centiméteres, standardnak mondható sarokmagasság a kívánatos). A sarok masszív, nem könnyen billen ki oldalra (sajnos a legtöbb törpesarkú szandál így kiesett...), viszont jól csillapítja a lépésből fakadó ütődéseket, rázkódásokat.Klumpák

A kerek orrú klumpát általában egészségesnek tartják a hozzáértők. Ennek oka az, hogy viseletekor úgy érezzük, könnyen leesik a lábról, és nehezen tudjuk tartani, ezért szinte "belekarmol" az ember a fatalpba, s ezzel állandóan tornáztatja a lábizmokat. Ráadásul a kerek orrban jól elfér a lábfej, a lábujjak tudnak mozogni, nem préselődnek össze. Figyeljünk azonban, hogy megfelelően gumírozott talpú modellt válasszunk, hiszen a fa talp nem rugalmas, így a lapos talpú cipőknél ismertetett hibába eshetünk.A „gördülő” cipők

„Az emberi izomrendszer nem a betonon, aszfalton történő civilizációs közlekedésre fejlődött ki. Sokan felismerték ezt, ezért próbálkoznak speciális cipőkkel, amelyek utánozzák a mezítlábas járást. Már nálunk is kaphatók ilyen "csodacipők", de eddig még csak árukról bizonyosodott be különleges voltuk”, mondja a szakértő. Ezek a „gördülő cipők” speciális talpszerkezetük révén a járás során instabil helyzetet idéznek elő. A cipő a láb, illetve az teljes alsó végtag, valamint a gerinc izmainak megváltozott működését idézheti elő, amely sok panaszos betegnél a gerinctáji fájdalmak enyhülését hozza, azt azonban nem tudni, hogy a gördülő talp jelenléte vajon kedvező hatást fejt-e ki egyéb, már meglévő lábdeformitás korrekciójára – mindenesetre kellően borsos árúak ahhoz, hogy ne kísérletezzünk velük ad hoc jelleggel. Magára valamit is adó divatőrült pedig hallani sem akar az MBT-ről és társairól.

(A bejegyzéshez dr. Mády Ferenc és dr. Terebessy Tamás, valamint Rudolf Broby-Johansen írásait használtam fel.)

Kíváncsi vagyok, neked mi a véleményed az egészségtelen és egészséges cipőkről! Lényeges szempontnak tartod? Ha megtaláltad azt a fazont, ami nálad legjobban bevált, mondd el nekünk!

8 megjegyzés:

Nelli írta...

hát akkor nem marad más, csak a néptáncos-cipő :) a klumpában iszonyú nagyot lehet esni, az MBT meg ronda.

Névtelen írta...

Én azt hallottam, hogy az, amiben úgy kell kapaszkodni, hogy le ne essen szintén nem túl biztonságos.
Kolléganőmnek kialakult sarkantyúja van, és neki most azt javasolta a doki, minél magasabb sarkakon járjon, hátha visszafejlődik.

Névtelen írta...

A gimis osztályfőnökömnek olyan csipő problémája volt h csak magas sarkakon tudott menni:) A Tamarisnak van az antischokk sarka, imádom. :) :)

Topánka írta...

Egyre érdekesebb betegségek kerülnek elő...!

Brigitta írta...

A klumpa nagyon kényelmes is, és ezekszerint egészséges is! :)

Névtelen írta...

A Clarks cipők között találtam olyanokat, amik nagyon kényelmesek és szépek is: http://www.clarks.com/ Sajnos az általam ismert márkaboltjuk megszűnt, azt hiszem, a Horváth Cipőboltokban még árulják.

Topánka írta...

A Mammutban van Clarks, ha jól emlékszem, bár elég rég voltam arra. A Horváth cipőboltokban még mindig kapható, igen!

Névtelen írta...

Tamaris antishock-ot mindenkinek! :) <3

Eve

Related Posts with Thumbnails