2012. január 31.

A kifutón: amszterdami divathét

Bár a New York-London-Milánó-Párizs hegemóniát nem fogják megtörni, mégis izgalmas figyelemmel követni a kisebb divatheteket is. A múlt héten megrendezésre kerülő amszterdami divathét is tartogat pár gyöngyszemet az extremitások kedvelőinek, kezdve a Collectie Arnheim colorblock-szettjeitől Dennis Diem karomszerű sarkatlan cipőin át egészen Winde Rienstra rétegelt lemez-lábbelijéig. Ezeket a kreációkat elnézve az az érzésem, a holland tervezők nem szívbajosak, és sokkal kreatívabban - talán tét nélkül? - feszegetik önnön fantáziájukat és közönségük tűréshatárát:


AFW 2012 Sarena Huizinga egér cipő
őrült férfidivat Jivika Biervliet
Winde  Riendtra fa cipő rétegelt
Dennis Diem karom félelmetes platform
holland divathét colorblocking

A montázsok alapjául szolgáló képeket innen kölcsönöztem: 
teampeterstigter.com, overdose.am, modeblog.nl, fashionweek.co.uk
---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Egy kaptafára készült: Miu Miu vs Bershka

 Utolsó köreimet teszem a nagy téli leárazások idején, ezért olyan boltokba is betérek, amelyeket eddig nem látogattam rendszeresen. Talán ezért lehet, hogy csak most vettem észre, a Bershka milyen "szépen" lekoppintotta a Miu Miu 2011-es tavaszi cipellőinek paneles mintázatát. Az arany, fehér és fekete kombinációja tényleg ütős, és ha siettek, most akciós áron vihetitek a maradék darabokat. A weboldalon már nem található meg az ominózus modell, és a boltokban is vészesen fogynak a készletek - ahogy az eredetit is pillanatok alatt elkapkodták a különleges cipők kedvelői.---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

2012. január 30.

Kollekciómustra: Roger Vivier

Ugyan a Roger Vivier-ház megszűntette a haute couture cipőkollekcióit - helyette viszont Rendez-vous néven 10-15 párból álló minikollekcióval jelentkezik minden évben. Így az igényes és kimunkált cipők szerelmeseinek nem kell nélkülözniük a míves topánokat, hála Bruno Frisoni áldozatos és alapos munkájának, aki immár negyedszerre tervezi a Rendez-vous kollekciót. Míg tavaly a rock chic dominált, idén egy igazi olvasztótégellyé változott a tervezőasztal; a kész modellek a díszes japános hatáson át a szlávos vonások és a dandys krokodilbőr-imádat egyaránt befolyásolta. Ugyan a The Restricted Edition 2012-13 kollekció a világon tíz üzletben lesz kapható, de szerencsére a képeket bárhonnan megnézhetitek :)

Bruno Frisoni kollekció
Rendezvous Roger Vivier
The Restricted Edition 2012-13
couture cipők
igényes kimunkált cipőkollekció
luxuscipők Viviertől
designer cipők
Képek: Elle. fr
---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Trendelőzetes: a kapli térhódítása

A kaplis, vagyis "cap toe" cipőkről már volt szó a blogon, és még lesz is, ugyanis az őszi szezon után várhatóan idén tavasszal is tartja magát a jellemzően hegyes orrú fazonokra applikált eltérő orr-rész, orr-dísz. A fast fashion üzletek készletkiárusításán elcsíphetünk egy-egy akciós darabot, legyen szó akár a Net-a-Porter féláras Yves Saint Laurent körömcipőjéről, akár a Zara akciós camelszínű pömpszéről. A Sophie Theallet és Louis Vuitton kifutójáról ismerős darabokkal pedig már az új szezonba lépünk tovább; a H&M törpesarkúja és a Topshop vidám színű modellje is az új kollekciókból származik.

toecap cipő kaplival
kaplis magassarkú cap toe

Nektek lesz kaplis cipőtök?
---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

2012. január 29.

"A mai topánka" rovat - 2012/4

Cipős statisztikák (link)
--- Idén kicsit megváltozik a "mai topánka" rovat, ugyanis céltalan kattogtatások helyett egy tudományos kísérletbe fogok. Mivel kutatások kimutatták, hogy az átlagos nő cipőkészletének mindössze 17,6 százalékát viseli rendszeresen, úgy gondoltam, egy évig dokumentálom az aznapi topánkákat, hátha ezt az állítást cáfolhatom, vagy igazolhatom.  A heti összefoglalókat minden vasárnap publikálom. ---


Íme az év negyedik hete - 2012 - 4. hét (január 23-29):

2012 - 4.hét - nagy méretben
hétfő: Pura Lopez magassarkú csizma
kedd: HM lapos csizma
szerda- csütörtök: Pollini magassarkú csizma
péntek: HM lapos csizma
szombat: Betsey Johnson telitalpú csizma
vasárnap: HM lapos csizma

Micsoda egyhangú hét ez, csizma csizma hátán... Ráadásul az akciós H&M 'szaladgálós csizma' orrhosszal vezeti a versenyt, eddig őt viseltem legtöbbször. Csak nem a kényelem fog győzedelmeskedni? Mindenesetre a cipészem végre megjavította a kitört sarkú Studio Pollini csizmám is, így a 'kis fekete' újra bevetésre készen... És Isten áldja a Pollini-nál dolgozó mesteremberek kezét, akik gondoltak a kelleténél vastagabb vádlijú kuncsaftokra, és bővíthető betéttel, hasítékkal készítették ezt a csizmát.


Kezeket fel, ki szenved hozzám hasonlóan az egyen-lábszárszélességű csizmáktól?
---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Art-sarok: Mark Rothko

Mi lenne, ha híres képzőművészeti alkotások elevenednének meg - a mai divat tükrén keresztül? Ezen a lusta vasárnap reggelen játszadozzunk el ezzel a gondolattal... Art-sarok néven komolytalan asszociációs kép-párokat mutatok be, kíváncsi vagyok, nektek "átjön"-e egy-egy festmény hangulata:

Mark Rothko (eredeti neve Marcus Rothkovich; Daugavpils,1903 – 1970) amerikai festő. Az amerikai absztrakt expresszionizmus egyik legkiemelkedőbb alakja, aki elutasította a tudatos értelmi beavatkozást a művészi alkotófolyamatba. Rothko határozatlan körvonalú színfoltjai mintha lebegnének; az alkotás folyamata rítus volt számára. Ilyen vibráló színeket láthattunk Stella McCartney legújabb plexisarkú modelljén is.

színblokk Stella McCartney műanyag sarkú

---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

2012. január 28.

Cseresznye-szezon

Talán a cseresznye hiányzik legjobban a nyárból... Úgy látszik, a divattervezőknek is, akik befőtt helyett cipőkre rakták a vidám gyümölcsöt. Lehet stipistopizni, ki melyik "fáról" szedné a cseresznye-cipőket?

szandál cseresznye dísszel
gyümölcsdíszítés cipőn

---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ausztrál cipő-különcségek

Kedves ausztrál barátaink a héten ünnepelték az Ausztrália-napot, vagyis az első brit hajók megérkezését a Sydney-öbölbe. Mi pedig ünnepeljünk különc ausztrál cipőkkel! Ott lenn minden egy kicsit eltér a szokványostól, gondoljunk csak a furcsa állatvilágra -talán pont emiatt ilyen különlegesek ezek a cipellők is:

karmos bakancs
ausztrál cipők
furcsa topánok
színes magassarkú
platform vidám

 Ezeket a darabokat a Friend of Mine "számlájára írhatjuk". A 2009-ben alapított márka a nem éppen hétköznapi design miatt hamar felkapottá vált, a saját weboldalukon kívül már olyan webshopokban is megtalálhatod, mint a ShopBob vagy a Revolve Clothing. Azt a karmos platformot szívesen levadásznám...! :)
---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

2012. január 27.

A kifutón: Gaultier Couture

Ha extravagáns showkról van szó, Jean Paul Gaultier sem maradhat ki. A 2012-es tavaszi couture kollekciójában Amy Winehouse-stílusú trash bride-nak öltöztette modelljeit. Kis bugyivillantás, váratlan színkombinációk, és persze az elmaradhatatlan korszázsok, mindez temérdek tüllel, maréknyi flitterrel és a Wino-ra annyira jellemző borzos méhkas-frizurával és hangsúlyos macskaszemekkel megspékelve. Ezeknek a magas platformoknak pedig még az apró termetű énekesnő is örült volna:


Képek: Vogue.co.uk
---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Tiltólistán: Irregular Choice

Nagy kedvelője vagyok az Irregular Choice őrült cipőinek, de azért mindennek van határa. A 2012-es tavaszi kollekcióban bukkantam rá erre a "gyöngyszemre", amely fából faragott, nyíllal átlőtt szivekkel és szolid zsákvászon felsőrésszel ékeskedik. A majd földig lógó bojtról már ne is beszéljünk, elég "különleges" az összhang anélkül is.
Döntsetek hát a sorsa felől: tiltólistás, vagy szeretjük?

ronda cipő Irregular Choice

---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

2012. január 26.

A kifutón: Jan Taminiau

... avagy a cipők, amelyektől rettegtek a modellek! Lehet, hogy a keddi bejegyzésben mégis nagyon elsiettem, hogy a legemlékezetesebb cipő címet jóelőre kiosztottam Iris van Herpen fogas platformjainak? Jan Taminiau cipői ugyanis versenybe szálltak, és nem éppen hétköznapi magasságukkal kiemelkednek a mezőnyből. De mit is várhatunk egy olyan tervezőtől, aki élő diszkógömbként küldi kifutóra modelljeit, és gravitációt legyőző piedesztálra emeli manökenjeit?  

Jan Taminiau extrém cipők
Jantaminiau kifutó
Haute Couture Paris 2012

Képek: NowFashion
---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Visszatér a Szex és New York!

Készüljünk a Szex és New York sorozat folytatására... ami valójában nem is folytatás, hanem előzmény lesz. Az amerikai tévétársaság, a CW ugyanis megrendelte az első pilot-ot a Candace Bushnell Carrie Diaries című regényéből készülő sorozathoz, amely Carrie Bradshaw iskolás éveit fogja feldolgozni. A projektben sem Sarah Jessica Parker, sem az eredeti sorozatot jegyző producer, Darren Star nem vesz részt, helyettük az Amy Harris/Josh Schwartz páros vállalta, hogy a Gossip Girl mellett az 1980-as években játszódó epizódokat is filmre viszik. (forrás)

Igazából három kérdés motoszkál bennem:
Ki fogja Carrie-t játszani? Ez a karakter annyira hozzánőtt SJP-hez, hogy a tini-Carrie-t megformáló színésznőt óhatatlanul is hozzá fogjuk hasonlítgatni. A másik kérdés kicsit fogósabb... Mivel az egészestés SATC mozifilmek leginkább a burkolt reklámról szóltak, hogyan fogják kivitelezni, hogy a legújabb kollekciókat benyomják a sorozatba, anélkül, hogy azok korszak-idegennek tűnnének? Ha másért nem is, de azért megnéznék pár részt, hogy lássam, hogyan sikerült ezt kivitelezni...
Aki kétkedik a Szex és New York mozifilmek  reklámszagúságában, annak a következő kis összeállítással készültem - avagy a vásárlásmániás Carrie látókörébe hirtelen számos luxusmárka bekerült:

Christian Dior extrém gladiátorában

Proenza Schouler pitonsarkú szandálban

Jimmy Choo hétpántos 'Atlas'-ában

Vadság Manolo Blahnik módra

Brian Atwood 'Loca'-ja

Christian Louboutin 'Gino'-ja sem maradhat ki


A legfőbb kérdés akkor is ez marad: Tényleg szükségünk van erre? Hány bőrt tudnak még lehúzni az eredeti sorozatról?
Ti mit gondoltok a Szex és New York előzeteséről? Szeressük? Vagy már unalmaaaas...?

---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

2012. január 25.

Karl Lagerfeld exkluzív kollekciója

A Karl Lagerfeld-jelenség lassan tömeghisztériába torkollik, mikor a népszerű napilap stílusversenyétől kezdve a még népszerűbb online butikkal való kooperáció hírei özönlenek el bennünket. A világ nagyvárosait titokzatos kockák lepik el, bennük az oly áhított Karl Lagerfeld kollekció darabjaival.... de miért is ez a hype?
És igen, eljött a perc, végre mindenki számára elérhető az ikonikus designer új kollekciója a Net-a-Porteren. Az ujjatlan kesztyűk, lecsatolható gallérok és metálos festékkel bőven nyomott oversize pólók mellett a cipőkedvelőknek is van mire figyelniük. Jöjjenek hát az új Lagerfeld-cipők:

Rendelni csak a Net-a-Porteren keresztül tudtok - lesz olyan, aki bevállalja ezeket az aszimmetrikus, fémesen csillogó topánokat?
---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!