2012. február 29.

Itt a trónörökös! - Cinderthriller eredményhirdetés

A következő nagy dobás: Flutterby
Az i-D magazin és Alberto Guardiani közös pályázata, a Cinderthriller óriási médiakampánnyal kísérve nemrég a finisébe ért, és a tíz szerencsés döntőbe jutó pályázó munkáját is nyilvánosságra hozták. Bevallom, az elején még áhítattal figyeltem a bejelentéseket, lelkesedésem valahol a konzervdobozokból készült cipőnél hagyott alább - némely terv ugyanis elég gyengécske (lásd konzervdoboz, torta... tortaaaa?!), ráadásul mintha bizonyos tervezők korábbi munkáit idézné. Gondolok itt a festékfoltként elfolyó flekkre, amely akár Kobi Levi rágógumiba ragadt cipőtalpát juttathatja eszünkbe, vagy az apró emberalakok által létrehozott platformra - a szoborszerű tartószerkezetet már Dior cipőkön is láthattuk. És sajnos a nyertes művel sem vagyok maradéktalanul elégedett: kétségkívül lenyűgöző alkotás, és igen szemrevaló darab - de a tervezője nem csinált mást, mint a Guardiani-féle rúzs-sarkat lecserélte egy újabb - persze kétségkívül hatásos - artifaktumra. Na de lássuk csak a döntőbe jutott munkákat:


Alex Noble angol divattervező leginkább Angelica Houston lábain tudná elképzelni művét, amelyet szürreális punk útkeresésnek írt le.Ana Cvejic szerb art director azt szerette volna demonstrálni, hogy a nők milyen elhivatottan rajonganak a divatért.Igor Dewe francia hegesztősegéd maga is szívesen bújik magassarkú cipőkbe, ennél a darabnál a nőies és férfias vonásokat vegyítette.Azadeh Zandi iráni divattervező a klasszikus cipőformához ragaszkodott, amelyet egy biztosítótűvel megspékelve a különlegességre vágyóknak ajánl.Az amerikai Elijah Blaine Kinne cipőtervezőnek tanul, számára a forma és a sziluett a kiindulási alap, és erősen hisz az innovációban.Lady San Pedro, a Fülöp-szigeteki nyertes reklámügynökségnél dolgozik, és ngyőztes kreációjában a sponteneitást, a könnyedséget próbálta ábrázolni, és Cate Blanchett-et tudja elképzelni viselőként.Glenda Leanza olasz divattervező-tanonc kihívásnak fogta fel a versenyt, hiszen saját bevallása szerint sosem tervezett még komolyabban cipőt. Édes élet olasz módra...Gilda Sancisi olasz textil-és divattervező szerint minden nőnek a saját piedesztálján kellene állnia, ezért tervezte ezt az asztalosság-ihlette darabot.Benjamin Nusbaum francia grafikus az ellentétekkel játszott: klasszikus cipőn az oda nem illő festékfolt, a street art és az elegáns stílus kontrasztja.Adriana Iurascu román cipőtervező egy sötét csábítás történetét meséli el - az ihletet pedig a mexikóiak El Dia de los Muertos-a, vagyis a halottak napja adta.

A finalistákról többet olvashatsz Alberto Guardiani oldalán, itt - a képek is innen származnak.

Szerinted megérdemelten győzött a 'Flutterby' fantázianevű, pillangószárnyakkal operáló design? Melyik alkotás volt a kedvenced a döntős munkák közül?

 ---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Kollekciómustra: René Caovilla

Ha már a hirtelen jött havazás áthúzta a tavaszias hangulatot, csodáljunk mesés szandálokat René Caovilla legújabb, tavaszi-nyári kollekciójából - na ezek azok, amelyeket nem viselhetünk egyhamar...! A mester egyértelműen alkalmi cipőkben utazik, ezekből a kristállyal díszített, finoman nőies darabokból szívesen láttam volna többet például az Oscar-gálán (ahol például Stacy Kiebler viselte Caovilla csodáit). Abszolút kedvenceim következnek:


A kollekció többi topánjáért erre tessék!

2012. február 28.

Kamáslit a lábra!

Nos, akik velem együtt már a tavaszra készültek, azok bizony jól pórul jártak... A ma reggeli havazást látva csalódottan kullogtam a cipősszekrény aljára eldugott csizmákért, lemondó pillantást vetve a bokacipőkre. Kellene valamilyen trükk, hogy a hidegebb időben is hordhatóvá varázsoljam őket... egy kamásli biztosan sokat segítene, és mivel már a 2012-es őszi-téli divatot bemutató showkon is felbukkantak (például MaxMara, lásd lentebb), úgy gondoltam, ebben a visszatérő télben előrevetítek valamicskét a jövő évi divatból:Mivel a Christian Louboutin és az Alexander McQueen által jegyzett darabok talán nem köszönnek ránk a sarki cipőboltból, most mutatok olyan kamáslis megoldást, amelyet itthon, hazai tervezőktől is megvásárolhatunk! A Mojzes Dóra által tervezett bőr bokacsizma levehető műszőrme "gallérral" most épp akciós az OurStyle oldalán, míg a Pleasemachine kínálatában megjelenő felgombolható cipős kiegészítők bizonyára a lábszárvédők elkötelezett hívét, Victoria Beckham-et is megnyernék maguknak... És téged? ---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

A hercegné új cipellői

Döntős cipőtervezők pályaműveikkel
Kate Middleton-t az utóbbi időben elég sok támadás éri a meglehetősen konzervatív stílusa miatt. Biztos kézzel választja ki visszafogottan elegáns öltözékeit - ám azok inkább egy középkorú nőnek mutatják az alig harmincéves hercegnét. Való igaz, ha jobban belegondolok, sötét és nude árnyalatú klasszikus "first lady-s" körömcipőn kívül nem nagyon láttunk mást Kate lábain...

Talán épp ezért fogadta el a De Montfort egyetem felkérését, amelyben egy cipőtervezői verseny zsűrielnökének kérték fel. Az egyetem tanárai a több mint száz beérkezett pályaműből már ki is szemelték azt a hat döntős munkát, amelyből Catherine hercegné személyesen választhatja ki kedvencét, amikor március nyolcadikán a királynővel együtt Leicesterbe látogatnak.

Nézzük a döntős diákok műveit:

Sam Sawskill cipőtervek
Sam Sawskill, a mezőny egyetlen férfi tagja az angol rózsához nyúlt, mikor ezt a csipkés peeptoe fazont megálmodta.


Mei Chung Lai sárkányos cipő
A taiwani Mei Chung Lai a sárkány évét dolgozta újra, lampion-formájú cipője igazi olvasztótégelye a különböző kultúráknak.


Tabitha Duffield nőies cipőskicc
Tabitha Duffield Kate Middleton nőies stílusát próbálta hangsúlyozni, pasztellszínekkel, lézervágott virágmintával és rojtos bordűrökkel.


Summer Spencer skótkockás topánka Kate Middletonnak
Summer Spencer a királyi család címerét választotta az ihlet forrásának, a skótkockás szövet pedig a hercegi pár skóciai látogatása előtt állít emléket.

Becka Hunt hercegné csipkés magassarkú
Becka Hunt a királyi esküvőn látott menyasszonyi ruha csodás csipkéit vette alapul, merész színnel és magas sarokkal párosítva.


Kay Yeng Cheng cipőtervező pályázat
Kay Yeng Cheng egy igazi tündérkirálylányos cipőt kreált, finom színek és meglepő forma házasításával.

A tervek egy része ugyan nem veszi figyelembe a kötött protokollszabályok szerint élő hercegné lehetőségeit, ettől még érdekesebb találgatni, hogy vajon melyik lesz a hercegné favoritja... Szerinted melyik terv találta el legjobban Kate Middleton stílusát?

Képek: Mirror
---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

2012. február 27.

A kifutón: Dolce & Gabbana

Sosem voltam nagy Dolce & Gabbana-fan... eddig. A 2012-es őszre kiállított, nagyon olaszos hangulatú kollekció azonban térdre, imához kényszerít. A vallásos utalás sem véletlen: mintha szicíliai szépasszonyok vasárnapi, csodás kézi hímzéssel díszített ünnepi öltözetét látnánk, ahogy a puttós, pasztelles, freskókkal díszített oltár felé lépdelnek a szentségért. Nos, az angyalkák ezúttal fülbevalókon köszönnek vissza, míg a Szűz faragott szobrait díszítő rózsácskák a platformokon és a keresztszemes táskákon is megjelennek.
Röviden...? Mi piace.

Dolce & Gabbana Fall 2012 Milan Fashion Week
rózsákkal díszített faragott platform
hímzett csizma és keresztszemes táska

---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Az Oscar gála topánkái

Idén nem készítek átfogó "ki mit viselt?" bejegyzést, helyette az est egyik ünnepeltjére, Meryl Streep-re koncentrálok. Ennek két oka is van. Egyrészről a pár hete megtartott BAFTA díjátadón a sztár a legjobb színésznő díj átvétele közben egészen egyszerűen elhagyta az akkor viselt Jimmy Choo cipellőit, végül Colin Firth sietett a modern Hamupipőke segítségére. Sikerül-e vajon az újabb fashion faux pas-t megelőzni?

Meryl Streep elhagyja a cipőjét a BAFTA díjátadón

A rossz méretű cipő talán okozott pár mulatságos percet a színésznőnek, de az Oscar-gálán egész másnak örülhetett: Margaret Thatcher megformálásáért megkapta a Filmakadémia elismerését, és aranyszínű Lanvin ruhájához a legtökéletesebb kiegészítőt, az aranyozott szobrocskát. Ezúttal nem volt gond a cipőválasztással sem, ráadásul Streep Thatcher kedvenc cipőtervezőjétől választott: az estélyihez tökéletesen passzoló d'orsay cipellőket Salvatore Ferragamo biztosította. A Vaslady favoritja szerencsét hozott Meryl Streep-nek, aki a riporterek kérdéseire így válaszolt: "Ferragamo volt Thatcher kedvence, mindig az ő cipőit viselte. Szerintem a mai összeállításomat is jóváhagyta volna, nem gondolja?"

mit vilselt az Oscar gálán a sztár?

(Az est folyamán egyébként nem csak Meryl Streep-et öltöztette a Ferragamo divatház: Angelina Jolie sokat mutató, magasan sliccelt Versace ruhájához Ferragamo peeptoe-ját választotta - a kivillanó jobb láb népszerűségét mi sem példázza jobban, mint a vicces láb-profil 28.000 twitter-követője, valamint az 'AngelinaJolie-ing' nek elkeresztelt tematikus oldal Tumblr-ön...)

 ---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

2012. február 26.

"A mai topánka" rovat - 2012/8

Cipős statisztikák (link)
--- Idén kicsit megváltozik a "mai topánka" rovat, ugyanis céltalan kattogtatások helyett egy tudományos kísérletbe fogok. Mivel kutatások kimutatták, hogy az átlagos nő cipőkészletének mindössze 17,6 százalékát viseli rendszeresen, úgy gondoltam, egy évig dokumentálom az aznapi topánkákat, hátha ezt az állítást cáfolhatom, vagy igazolhatom.  A heti összefoglalókat minden vasárnap publikálom. ---


Íme az év nyolcadik hete - 2012 - 8. hét (február 20-február 26):

2012 - 8.hét - nagy méretben
hétfő: HM lapos csizma
kedd: Betsey Johnson telitalpú csizma
szerda: Pollini magassarkú csizma
csütörtök-péntek: fekete magassarkú bokacsizma
szombat: casual tornacipő
vasárnap: szürke magassarkú oxford

Háháá, végre vége a csizma-hegemóniának! A hét elején pár darabnak adtam még esélyt, de csütörtökön már vastag harisnyával, kötött miniruhával és bokacsizmával próbálkoztam, sikerrel. Egészen odáig merészkedtem, hogy vasárnap a gardrób-méregtelenítés alatt újrafelfedezett, nehezen meghatározható színű (galambszürke? taupe? libafosba hajló posványszín?) félcipőt is felvettem.Igazi élénk tavaszi szín, hehe.... Nem is nagyon tudom mivel párosítani, maradtam a fekete-piros kombinációnál... Nem gondoltam volna, hogy ha eljön a tűrhető idő, ez a kevésbé feltűnő pár lesz az első, de így alakult. Nektek van olyan tavaszi cipőtök, amit már esetleg fel is avattatok?
---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Art-sarok: John William Waterhouse

Mi lenne, ha híres képzőművészeti alkotások elevenednének meg - a mai divat tükrén keresztül? Ezen a lusta vasárnap reggelen játszadozzunk el ezzel a gondolattal... Art-sarok néven komolytalan asszociációs kép-párokat mutatok be, kíváncsi vagyok, nektek "átjön"-e egy-egy festmény hangulata:

John William Waterhouse (1849 – 1917) angol festőművész, a pre-rafaelita stílus egyik legismertebb képviselője. Képeire első kézből hatott az kortárs impresszionisták munkássága, míg romantikus, álomszerű témáit az Arthur-mondakörből és az ógörög mitológiából merítette. Nőalakjait legtöbbször pompás, érintetlen természeti környezetbe helyezi, ahogy a Rózsa lelke képénél is láthatjuk. A tavasz ígéretét ennél nyíltabban már csak egy valódi rózsadísszel ékített pántos szandál hordozhatja jobban - mint mondjuk a Kate Spade műhelyéből kikerült példány:

Kate Spade rózsadíszes szandál festmény inspiráció

---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

2012. február 25.

Top 10 sztár sarkatlan cipőben

Ashanti legutóbbi divathetes megjelenése után időszerű összeszedni a legnagyobb attention-whore-okat, vagyis olyan feltűnőségi viszketegségben szenvedő sztárokat, akik elég sokat bevállalnak, hogy a pletykatémát tudjanak szolgáltatni. Nekik bizony kapóra jön a sarkatlan cipők divatja... a sokszor pataszerű lábbeliket nem egy divattervező vette fel kínálatába – és bizony sok híresség lecsapott az újszerű topánkákra. Néhol sikerült ízlésesen párosítani az öltözettel, néha pedig az egész outfit egyetlen fatális tévedésnek tűnik. Lássuk, ki viselte jól és ki hordta legrosszabbul a sarkatlan cipőket!

10 - Listánk tizedik helyére egy itthon szinte ismeretlen énekesnő, Esnavi került. A csiricsáré ruha és az átlátszó akrilsarkak csakis a figyelem felkeltését szolgálják – hisz a negatív reklám is reklám.9 - Antigone Constantinou került a kilencedik helyre, aki láthatólag odáig van, hogy vörös szőnyegre léphet – még ha ez egy United Nude áltat szervezett promóesemény is. Le merem fogadni, hogy ezért került az Eamz modell a kis hölgy lábára.8 - Parker Posey, az ezredforduló habkönnyű vígjátékainak egyik üdvöskéje sikeresen házasította Marc Jacobs egyik sarkatlan modelljét egyszínű, sötét öltözékével. Pluszpont a színésznőnek – ezért jár a nyolcadik hely.7 - Eve, az amerikai hiphop-énekesnő cipői első pillantásra mintha lebegnének – ez a Yohji Yamamoto modell vékony plaxitalpának köszönhető. Abszolút favorit a listában, simán el tudom képzelni a hétköznapokra.6 - Nicki Minaj nem túl előkelő helyet szerzett a listán (pedig feltűnési viszketegségből nincs hiány), ugyanis egyszerűen nem tud járni a sarok nélküli modellekben. Ebben az Alexander McQueen telitalpúban még csak-csak elbukdácsolt, azonban a Giuseppe Zanotti patacipőket csak a klipjében vállalta be.5 - Lucy Hale azzal érdemelte ki az ötödik helyünket, hogy a 2011-es Teen Choice Awards-on sokkolta a jeles publikumot cseppet sem szerény és szende cipőivel. Egy pacsi Giuseppe Zanotti-nak, aki azóta számtalan celebre ráadta a sarkatlan patákat.4 - Jo Morris csakis azért került fel a listára, mert rajta kívül nem sokan vállalják be Natacha Marro érdekes modelljeit. Mentségére legyen mondva, a brit táncosnő egy jótékonysági gála reklámfotózására bújt a sarkakat nélkülöző lábtyűkbe.3 - Bronzérmes helyen végzett Victoria Beckham, aki Antonio Berardi csizmájában villogott férje mellett egy rendezvényen, és gyakorlatilag az összes sarok nélküli cipőben pompázó celebritás ősanyjának tekinthető. Respect!2 - Lady Gaga sajnos csak ezüstérmet kap, pedig a kép tanulsága szerint nem csak a cipősarok hiányzik ebből az összeállításból. Jó hír ez a cipők tervezőjének, Noritaka Tatehanának, akinek egy fix vásárlója legalább már akadt....1 - Muszáj aranyérmet osztanunk Daphne Guinness-nek, aki nem kispályás szinten űzi a magaslati levegő szívását: szinte csak ilyen koturnuszokban látható, mint Nina Ricci "szolid" talpvastagsággal rendelkező topánkája.


Szerinted kinek állt legjobban?

---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

A kifutón: Prada

Előre leszögezem, hogy nagy csalódás a Prada bemutatója, legalábbis számomra. A hatvanas-hetvenes éveket idéző mintakavalkádra még néhány lapát flittert és kristálydíszt rátenni talán jó ötletnek tűnt, de látványban sok, érzésre pedig kevés lett az eredmény. Miuccia lehet, hogy a 'mintha-hatás' nagymestere (gondoljunk csak a 'körömcipőt viselek'-érzést keltő csizmára, a "falábra"), de ezek a peremes, fröccsöntött gumicipőre emlékeztető, kalocsniszerű felsőrész-toldalékkal megtámogatott platformok nálam nagyon nem nyerők. Még akkor sem, ha ide is került pár marék gyöngy és flitter...

Prada Fall 2012 Milan Fashion Week
flitteres és gyöngyös platform
sok minta ronda cipő

---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

2012. február 24.

Boltkörkép: Shopping.hu – Vásárolj tudatosan, vásárolj élvezettel!

Itt a tavasz, és a megfelelő cipőt keresed? A cipővásárlás gyakran megnehezíti az életünket, hiszen hiába képzeljük el az álomcipőt, a képzelet és a valóság gyakran nem fedi egymást, így kénytelenek vagyunk megalkudni az üzletek kínálatával. Ha nem akarjuk feleslegesen lejárni a lábunkat, van egy sokkal egyszerűbb megoldás: böngéssz a Shopping.hu divatkatalógusában, válaszd ki ott a kedvencedet és indulj tudatosabban vásárlókörútra!

hol vegyek cipőt?

Az üzletekből való ki-be járkálás egy ideig jó kikapcsolódás, gyakran azonban véget nem érő tortúrának tűnik a munka utáni shoppingolás. Hogy ne elkerülhetetlen rosszként éljük meg a szezonváltást, nem árt egy kicsit előre gondolkodni. Nézzük át alaposan az elkövetkező hónapok trendjeit a Shopping.hu naprakész divatmagazinjában, ahol megtudhatjuk, hogy lehet az új divatelemeket beépíteni a ruhatárunkba. A tanácsoknak köszönhetően nem kell százezres ruhadarabokba és kiegészítőkbe beinvesztálni, hiszen könnyedén utánozhatjuk jóval olcsóbban a nagy divatházak stílusát. A Shopping.hu több ezres termékkatalógusában egyszerűen, gyorsan rá lehet keresni az itthon elérhető márkák legfrissebb kínálatára és az üzletoldalak segítségével ki is választhatjuk, hogy merre indulunk vásárolni.

online cipővásárlás

Böngészésre fel!
---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

A tavaszi szezon legemlékezetesebb cipői

Egyes tervezők igencsak igyekeztek, hogy erre a szezonra is megalkossák az IT-cipőt, vagyis a legfigyelemfelkeltőbb, legkihagyhatatlanabb lábbelit. Választottam nektek tizet, amelyek szerintem a legemlékezetesebb címre pályázhatnak - a Louis Vuitton-féle lábgyilkos hegyesorrútól Christian Louboutin átlátszó és neon kombinálásával megbolondított bokapántos modelljéig.

Prada

Louis Vuitton

Missoni

Gio Diev

Gaetano Perrone

Balenciaga

Charlotte Olympia

Giuseppe Zanotti

Christian Louboutin

Chrissie Morris
CasadeiNektek melyik tetszik a legjobban - és szerintetek melyik modellt kellett volna még a listára raknom?

---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!