2012. április 30.

Cipzár-cipők

Tudtátok, hogy tegnap volt a villámzár világnapja? A húzózár - vagy ahogy hétköznapi nevén jobban ismerjük: a cipzár - a varrógép feltalálójához, Elias Howe-hoz köthető, mégis Whitcomb L. Judson amerikai mérnököt lehet a villámzár atyjának tekinteni, aki 1893-ban szabadalmaztatta találmányát. Az első, sorozatgyártásban előállított termék 1905-ben jelent meg, ezt a svéd származású, az Amerikai Egyesült Államokban élő mérnök, Gideon Sundbäck, aki megalkotta a nyitást és zárást végrehajtó kocsit, létrehozva ezzel a mai cipzárat. Azóta nem csak a ruhák illesztésén jelent meg, hanem díszítőelemként is egyre elterjedtebb - cipőkön is, ahogy az alábbi példa mutatja: Mit szóltok a cipzár-cipőkhöz?
---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

2012. április 29.

"A mai topánka" rovat - 2012/17

Cipős statisztikák (link)
--- Idén kicsit megváltozik a "mai topánka" rovat, ugyanis céltalan kattogtatások helyett egy tudományos kísérletbe fogok. Mivel kutatások kimutatták, hogy az átlagos nő cipőkészletének mindössze 17,6 százalékát viseli rendszeresen, úgy gondoltam, egy évig dokumentálom az aznapi topánkákat, hátha ezt az állítást cáfolhatom, vagy igazolhatom.  A heti összefoglalókat minden vasárnap publikálom. ---


Íme az év tizenhetedik hete - 2012 - 17. hét (április 23-29):

2012 -17.hét - nagy méretben
hétfő: Kelsi Dagger balerina
kedd: narancs balerina
szerda: Irregular Choice magassarkú
csütörtök: 'topánka'-topánka
péntek: nude körömcipő + Jaeger London balerina
szombat: virágos izé
vasárnap: -

Hát... most sem erőltettem meg magam nagyon - ezért is jó ez a heti összefoglaló, mert legalább saját magamnak is adok egy visszajelzést aaaa.... lustaságról :) A héten alig viseltem magas sarkakat, de legalább a balerinákkal jól haladtam.

Plusz adalék a hosszú hétvégére: balerinában lehet epret kapálni, de ásni már nem... avagy az urbánus kertész-newbie sirámai - to be continued holnap.

Heti kedvenc: gyöngykék, királykék, törpi-nagyonkékkel, Kelsi Dagger-től.


---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Art-sarok: Salvador Dalí

Mi lenne, ha híres képzőművészeti alkotások elevenednének meg - a mai divat tükrén keresztül? Ezen a lusta vasárnap reggelen játszadozzunk el ezzel a gondolattal... Art-sarok néven komolytalan asszociációs kép-párokat mutatok be, kíváncsi vagyok, nektek "átjön"-e egy-egy festmény hangulata:

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech (1904 – 1989) katalán-spanyol festőművész, a modern művészet sajátos személyisége volt. A szürrealista alkotásmód magas esztétikai szintre emelésével egyszerre nyitott és tetőzött be egy korszakot. Hasonló magasságokba emelkedett a tragikusan korán elhunyt Alexander McQueen brit tervező is, ezért a mai Dalí-képhez az egyik legszebb McQueen-cipőt párosítottam:

Salvador Dalí pillangós festmény lepkés McQueen cipő

---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

2012. április 28.

Trendelőzetes: rose gold

A különleges színezésű merev karperecek ("cuff-ok") és női karórák térhódítása már tart egy ideje, és a furcsán pasztelles-metálos színt már cipőkön is megtalálhatjuk. Az egész talán Alexander Wang pár szezonnal korábbi szandáljával kezdődött, amelynek érdekes metálfényű, tükröződő felülete miatt nem egyszerű megállapítani, melyik árnyalathoz is áll közelebb: a pinkhez vagy az aranyhoz? Ezt a hatást azóta számtalan designer és high street márka is átvette, egész csokorravalót sikerült összegyűjtenem a rózsaarany kiegészítőkből:Itthon egyelőre a NewYorker-ben keressétek a csodás árnyalatú balerinákat, aranyos hegyes orral. A magassarkú-kedvelők pedig ne hagyják ki a fenti összeállításban is megtaláható H&M szandált!
Kezeket fel, kinek tetszik ez az érdekes árnyalat?

 ---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

2012. április 27.

Tiltólistán: "gogotáncos konyhásnéni"

Ne aggódjatok, szörnyűségekből ezen a héten sem lesz hiány... most épp azt az eszement cipőt raktam tiltólistára, amelyet legutóbbi eBay-es látogatásom alkalmával fedeztem fel, és mivel mostanában úgyis nyálcsorgatni járok oda vásárlás helyett, a fölös időt a lenyomozásával töltöttem.
Nos, ezt a fatalpú, fémkarikában végződő sarkú fűzős platformot leginkább egy gogotáncos konyhásnéni lábán tudnám elképzelni, bár nem hiszem, hogy sokan lennének...Ha ismertek ilyeneket, feltétlen mondjátok meg nekik, hogy az ominózus darab most csak harmincezer forintért kapható ebben a webáruházban! :)

---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

2012. április 26.

Testvérharc: ki viselte jobban?

Christian Louboutin tavaszi kollekciójában egyértelműen kiemelt helyet kap az az átlátszó műanyagból készült orrkaplis modell, amelyet már Alicia Keys és Rihanna lábain is láthattunk. Az 'Unbout Illusion' cipellőt ezúttal a híres testvérpár, Beyoncé és Solange Knowles viselte, ki-ki a maga stílusához igazítva az. A világ legszebbjének választott Beyoncé lezser nadrággal, és fél vállára engedett fekete felsőrésszel viselte egy laza délutáni kosármeccsnézéshez, kiegészítőként óriási kalap és még óriásibb napszemüveg dukált: Solange Knowles ezzel szemben a Splendid üzlet megnyitójára érkezett aszimmetrikus Maki Oh ruhájában, és (szerintem szuper) Lie Sang Bong türkiz retiküllel. A 'kistesó' a korábbi meghökkentő, Gaga-utánzat ruhatára immáron a múlté - vagy stylist-ot cserélt, vagy végre benőtt a feje lágya, mindenesetre nagyon jót tett neki a változás.Sajnos nem tudom eldönteni, ki viselte jobban... a lezser, színnel és mintával jól kacérkodó Beyoncé, vagy a pikáns eleganciát választó Solange? Kíváncsi vagyok, neked melyik összeállítás teszik jobban!
---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

A Topánka-topánka

Hatalmas köszönet és főhajtás egyik rendszeres olvasóm, Judit előtt, aki időt és energiát nem kímélve egy hihetetlen dorkóval ajándékozott meg: a Topánka-topánkával...! Nagyon köszönöm neki ezúttal is, a húzós hetem abszolút csúcspontját jelentette, amikor kibonthattam a dobozt!

Magassarkú, ami kényelmes...

... és a logó, odáig vagyok!


Akinek a Topánkablog DIY-rovata a kedvence, az jobban teszi, ha szétnéz Judit meskás boltjában és a Zsizsik-blogban is, szerintem roppant kreatív és irigylem a kézügyességét... és nekem már most Karácsonyt varázsolt! :)

---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

2012. április 25.

Tsumori Chisato játék eredményhirdetés

Dobpergést kérek... a Tsumori Chisato neszeszerekért csatázó megosztók és lájkolók közül a szerencse az alábbi három nyertesnek kedvezett:Gratulálok nektek! A nyerteseket FaceBook-on értesítem, és a készlet erejéig kiválaszthatják, hogy melyik mókás neszeszert szeretnék maguknak. Ha egy héten belül nem kapok visszajelzést, újabb sorsolás következik.
Ha épp nem neked kedvezett a szerencse, ne csüggedj, hamarosan újabb, izgalmas nyereményjátékkal jelentkezem... :)

---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Hoon Chung - 3D cipők

Kíváncsi vagyok, a háromdimenziós nyomtatás itthon mennyire része az iparművészeti tanulmányokat folytatók tanrendjének... a London College of Fashion curriculumában helyet kapott, ahogy azt Hoon Chung munkáin is láthatjuk. A természetes színek szép összhangja, a természeti formákra emlékeztető lágy, íves sziluettek szerintem nagyon modern és szerethető összhatást teremtenek - és mindez egy szál 3D-nyomtatóból "jött ki"!

Hoon Chung háromdimenziós cipő


nyomtatható szandál


3D cipők


műanyagból platform


íves design topánka


szandál múanyagból
Nektek hogy tetszenek Hoon Chung 3D-s cipői?

 ---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

2012. április 24.

Boldog születésnapot, Monsieur Gaultier!

Boldog születésnapot, Jean Paul Gaultier! A neves franciadivattervező ma ünnepli hatvanadik születésnapját - és negyvenkettedik évét a pályán.

Tudtátok, hogy sosem tanult tervezőnek, mégis híres divatházaknak küldte be divatrajzait, mikor Pierre Cardin felfigyelt tehetségére, és 1970-ben asszisztensi állást ajánlott neki? Hála neki, hiszen ez a mozzanat indította el Gaultier-t a divat világában. Hat évvel később már saját márkáját igazgatta, és a nyolcvanas évek egyik legmeghatározóbb divatdiktátorává vált. Sikerének egyik titka a populáris kultúrára és street fashion trendekre adott gyors és közvetlen reagálás: ő öltöztette Madonnát, a popkirálynőt, és kollekcióiba szívesen beemelt egy-egy sportosabb, látszólag oda nem illő darabot - gondoljunk csak a tornacipőből kreált magas sarkakra. A francia divat enfant terrible-je mindig is megtartotta ezt a játékos, néhol punkosan polgárpukkasztó énjét: kifutóin tetovált, idős és kifejezetten kerekded modelleket is felvonultatott már. Bondage-elemekkel tarkított arcmaszkjai, áttetsző harisnyaruhái és a sokat mutató, megkerülhetetlen korszázsok időről időre felbukkannak kollekcióiban, de olyan változatosan variálva akár hindu, akár haszid zsidó elemekkel, hogy sosem tudjuk megunni - legalábbis én semmiképp.

Jöjjön egy kisebb összeállítás az elmúlt évek emlékezetes JPG-cipőiből, a Style.com archívumából:
---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Fogyj magassarkúval!

Hamarosan itt a bikiniszezon és a tavaszi méregtelenítő kúrák mellett milyen jó lenne úgy leadni azt az egy-két feles kilót, hogy gyakorlatilag nem is csinálunk semmit... A hiszékenyeknek könynen felcsillanhat a szeme az alábbi cipők láttán, amelyekről a gyártó azt állítja, járás közben még az alakot is formálják.Nos, a gömbölyű talpú cipők fiaskója után azért szkeptikus vagyok, mégoly jól hangzik is a rugós sarokkialakítás, amely minden lépésnél jobban megtornáztatja a láb izmait, mint 'rendes' társai. A gyártó egy ruhaméretnyi súlycsökkenést ígér a 118 dolláros cipő huzamosabb használata után, elég felelőtlenül...

Van, aki még bedől ennek?

---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

2012. április 23.

Tsumori Chisato - tavaszi energiabomba! /+NYEREMÉNYJÁTÉK!/

Induljon jól a hét! Következzen egy-egy kirobbanó energiabomba, egyenesen Tsumori Chisato bemutatójáról! A pimasz, játékos stílusáról ismert japán tervező most sem fogta vissza magát, amikor a rá jellemző vidám mintákkal tarkított ruhákban és cipőkben küldte kifutóra lányait. A díszek közt faragott és festett dinoszaurusz, gyöngyből fűzött sellő és geometrikus halpikkely is szerepel:

Tsumori Chisato Spring 2012
mókás cipő tavaszra
vicces színes platform
vicces magassarkú
aranyos nyári cipők
dinoszauruszos platform
saru gyöngyös nyárra

A néhol meghökkentő modellek után most jöjjön az igazi izgalom: szeretném, ha három szerencsés olvasó hazavihetné Tsumori Chisato vidám mintáit. Ezért várom a játékos kedvűeket, akik lájkolják a Topánkablog FaceBook oldalát, majd megosztják a játékról szóló bejegyzés(eke)t. Április 25-én, 19:00-kor sorsolom a nyerteseket, akik kiválaszthatják, melyik mintát szeretnék magukévá tenni. Lájkra fel!


 ---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Enio Silla - limited edition

 Kicsit bosszankodok egy sort, jó? Enio Silla igen exkluzív, limitált szériás kollekcióját nézve egyszerűen nem értem, hogy mi a jó ebben a sok strasszban (és a régi olvasók tudják, a strassz egyébként sem a szívem csücske...). Persze, hiszen a kollekció egészét nézve egyszerűen belefájdul a fejem a sok csillogásba, talán ezért húzom a szám. Mindenesetre sokkal inkább tartom a változatos formákat és anyaghasználatot kreatívnak, mint a maréknyi kristállyal meghintett diszkógömb-cipőket. Ettől lenne exkluzív egy kollekció?

Vagy inkább az árképzés az, ami a kizárólagosság érzését adja. A Le Silla esetében biztosan... Íme a különleges széria:

Enio Silla Limited Edition
stasszos alkalmi cipők


 ---
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!